Fasta förtöjningslinor

Det är förvånande att inte fler ägare av sjöflygplan upptäckt hur praktiskt det är att ha några håll- eller förtöjningslinor permanent fästa i flygplanet. När det gäller normala, högvingade flottörflygplan är det till stor hjälp om en lina är fäst i främre knapen på vardera flottören och ligger fri bakåt. Vid tilläggning är det bara att plocka upp änden på närmaste lina och hoppa iland med full kontroll över flygplanet. Vid vissa tilläggningar är det lämpligt att också ha förberett sig genom att ute på vardera vingens undersida i en förtöjningsring ha en lina permanent fastsatt och fritt hängande.

Tänk så lätt att hålla flygplanet när du ligger med bredsidan mot land. Det underlättar också fastbindningen för natten då du bara behöver skarva i en förtöjningslina utan att behöva kliva i vattnet. De här linorna behöver inte vara särskild grova, 5-8 mm räcker, men fria änden bör vara splitsad, eller när det gäller plastmaterial, hopbränd för att inte fransas upp. Notera vid första flygning att linorna ligger lugnt i luftströmmen och inte interfererar med någon rörlig del i flygplanet.

Ett annat tips är att fästa en stållina mellan de främre knapen på flottörerna så att du kan gå (på lindansarvis) från den ena sidan till den andra framför propellern vid tillsyn och förtöjning. Du löper dessutom inte så stor risk att köra på något hinder med propellern. 4 mm rostfri wire med slagna ändar och linsträckare brukar vara lagom.

Anders Ljungberg

Denna sida är ur Sjöflyg nummer 21 september 2000