Från och med 24 mars 2020 finns nytt regelverk för underhåll av ELA2-flygplan
ELA2-flygplan är flygplan med MOTW < 2000 kr, Non-commercial Non-complex aircraft.
Fråga: Vad betyder detta för oss vanliga Cessna/Piper normalklassade ägare?
Svar: Väsentligt förenklade underhållsregler. Flygplanägare kan välja mellan att anlita en CAMO för luftvärdigheten eller att ansvara för luftvärdigheten i egen regi. Underhållsprogram kan skapas som är mera anpassat till den typ och omfattning av flygning som ägaren bedriver. Givetvis gäller detta även om man väljer att fortsätta att använda CAMO för luftvärdigheten. Kravet på CAMO försvinner dock.
Fråga: Vad innebär eget underhållsprogram?
Svar: Vissa komponenter, t.ex propellern kan gå ”on condition” om inte gångtidslimiten överskrids. Motorn kan gångtidsförlängas upp till 50% och kalendertiden faller bort. Detta betyder stora sparade kostnader då sjömaskiner nästan alltid har fallit för kalender med väldigt få flygtimmar.
Fråga: sparar vi pengar på detta?
Svar: japp, detta sparar stora pengar för ägarna, även om man behåller sin CAMO, genom anpassade underhållsprogram.
Fråga: Hur ser ansvaret ut vid ägarunderhåll?
Svar: det faller helt på ägaren att vara informerad om AD/SB etc och att ha aktuella servicemanualer för motor/prop etc så att tillverkarens krav kan följas, om man är ägaransvarig för luftvärdigheten.
Fråga: är det möjligt att använda maskinen inom t.ex FFK med eget underhållsprogram?
Svar: nej, det krävs en CAMO. Däremot går det att använda maskinen i en Non Commercial DTO.
Fråga: Bör jag diskutera detta med min CAMO?
Svar: Absolut, det bästa är en dialog, och kanske en ”hybridlösning” där CAMO hjälper till med AMP, manualer etc, och ägaren tar eget luftvärdighetsansvar. Om ägaren behåller CAMO som luftvärdighetsansvarig så är det CAMO som bestämmer vilka avsteg från t.ex propellerkalendertid som kan göras i underhållsprogrammet. Alltså, kontakta CAMO och diskutera.
Observera att det ovanstående endast är en mycket kortfattad och inte komplett beskrivning av det nya underhålsregelverket.
Nedan följer en länk till TS, samt EASA som beskriver mer i detalj vad som gäller för olika typer av flygplan/operatörer.
https://www.easa.europa.eu/easa-and-you/general-aviation/operations-general-aviation
Robert Wagner/Sekreterare SSA